Rozmowa z Andrzejem Zaryckim - Andrzej Zarycki; Małgorzata Gawor (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
HW: Spotykamy się w kawiarni Noworolskich w Sukiennicach. Komfort ciszy zapewnia spokojny tembr głosu w rozmowie. Rzadko się zdarza, żeby w krakowskich pubach, czy kawiarniach była cisza. AZ: Bardzo rzadko. Właściwie nigdy się nie zdarza. Teraz jest cisza może dlatego, że jest rano. W tym miejscu z resztą  zazwyczaj nie ma muzyki, dlatego z przyjemnością tu przebywam. HW: Lubi Pan ciszę? AZ: Lubię ciszę zewnętrzną, bo wewnętrznej nie mam nigdy. Cały czas coś mi gra, śpiewa na przykład chór czasem...jakieś muzyki, ciągle gdzieś słyszę... coś mi gra - jakieś frazy...