Розвиток феномену гри у філософсько-педагогічних ідеях XVІІІ-XІX ст. - Volodymyr Naumchuk (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2017)
Актуальність. Необхідність подальшого дослідження ігрового феномену в часовому просторі й фіксування властивих для кожного з етапів розвитку людства характеристик гри обґрунтовано потребою формування особистості людини з урахуванням як надбань попередніх поколінь, так і реалій сьогодення, що зумовлюють швидкі й кардинальні зміни в Україні та світі. Завдання дослідження - проаналізувати основні філософські, психолого-педагогічні та культуро-логічні погляди мислителів, котрі визначали розвиток феномену гри у XVIII-XIX ст. Методи роботи - аналіз, синтез та узагальнення наукової інформації з проблеми дослідження, навчально-методичної літератури й Інтернет-джерел. Результати. Обґрунтовано необхідність ретро-спективного вивчення ігрового феномену. Розкрито основні погляди мислителів указаного історичного періоду щодо феномену гри, у яких вона постає творчим осягненням дійсності, природним способом забезпечення цілісності людського життя. Установлено, що гра, володіючи значним культурологічним і педагогічним потенціалом, допомагає індивіду реалізувати основне своє призначення - відбутися як людині. Висновки. Гра - складне й багатогранне явище, що пізнається людиною через досвід й осягається на чуттєвому рівні. Її сутнісні характеристики пов'язуються з такими категоріями, як активність, свобода, задоволення, умовність, новизна, творення, універсальність й удосконалення.