Zmiany infekcyjne paznokci - Romuald Maleszka; Violetta Ratajczak-Stefańska; Monika Różewicka-Czabańska (Termedia Publishing House, 2011)
W narządach paznokciowych bardzo często obserwujemy różnorodnezmiany patologiczne wywołane przez czynniki infekcyjne. Wśródzakażeń najbardziej rozpowszechnione są infekcje grzybicze, któremogą stanowić nawet do 50% wszystkich chorób paznokci i właśnieobawiając się głównie grzybicy, pacjenci ze zmianami paznokciowymizgłaszają się do lekarza. Wśród zakażeń grzybiczych paznokci zdecydowanienajczęściej spotykamy grzybicę dermatofitową. Grzybicepaznokci wywołane przez grzyby drożdżopodobne z rodzaju Candidasą już znacznie rzadsze. Z grzybic paznokci wywołanych przez grzybypleśniowe w Europie Środkowej spotykamy prawie wyłącznie zakażeniepłytek paznokciowych dużych palców stóp grzybem pleśniowymScopulariopsis brevicaulis. W narządach paznokciowych spotyka się teżzakażenia bakteryjne wywołane głównie przez Staphylococcus aureusi Pseudomonas aeruginosa oraz brodawki zwykłe wywołane przez wirusbrodawczaka ludzkiego. Zakażenia narządów paznokciowych mogąsię rozwijać zarówno w niezmienionych płytkach paznokciowych, jaki w przebiegu innych, nieinfekcyjnych chorób paznokci. Najczęściejdotyczy to paznokci zmienionych przez łuszczycę, liszaj płaski orazpłytek paznokciowych zniekształconych pourazowo. Ze względu naczęste podobieństwo obrazów klinicznych różnych zakażeń paznokciowychdo nieinfekcyjnych chorób paznokci oraz nakładanie sięzmian infekcyjnych na już istniejące choroby narządów paznokciowych- bardzo ważne jest przeprowadzenie przed rozpoczęciem leczeniaodpowiednich badań diagnostycznych.