IDENTITY VERSUS IDENTITY CONFUSION IN ADOLESCENT LIFE - USM ADMIN (Moldova State University, 2018)
IDENTITATE VERSUS CONFUZIE DE IDENTITATE ÎN VIAȚA ADOLESCENULUI În articol sunt abordate transformările care se produc în întreaga structură a personalităţii adolescentului și care au implicaţii deosebit de importante: maturizarea fiziologică, dezvoltarea capacităţii de cunoaştere, apariţia de noi dorinţe şi sentimente. Acestea formează la adolescent impresia că este o persoană cu totul nouă, diferită de copilul care era până de curând. Abandonarea vechii identităţi creează uneori sentimentul de vid, lipsă de repere şi dezorientare. Pentru a se echilibra şi a se redescoperi pe sine însuşi el caută noi identificări, noi modele de personalitate la care să se raporteze. Astfel, adolescentul devine treptat conştient nu doar de ceea ce este, ci şi de ceea ce poate deveni. Cuvinte-cheie: comportament, structură, adolescent, identitate, societate, interacțiune, proces afectiv și cognitiv, transformări, caracter.