تبیین و پیاده‌سازی مدل ترکیبی کارت امتیازی متوازن و تحلیل پوششی داده‌ها در ارزیابی عملکرد و رتبه‌بندی هیئت‌های ورزشی - خاطره کرمی; مهدی سلیمی; محمد سلطان حسینی (Sport Sciences Research Institute, 2019)
هدف از انجام پژوهش حاضر، تبیین و پیاده‌سازی مدل ترکیبی کارت امتیازی متوازن و تحلیل پوششی داده‌ها در ارزیابی عملکرد و رتبه‌بندی هیئت‌های ورزشی بود. محدودة مطالعاتی هیئت‌های ورزشی فعال استان اصفهان در سال 1396 بودند که براساس فرمول DMUs ≥3×(input + output)، 12 هیئت ورزشی به‌عنوان نمونة مطالعاتی تعیین شدند. برای تعیین شاخص‌ها، مصاحبه‌هایی با خبرگان انجام شد؛ براین‌اساس، 19 شاخص کلی تدوین شدند و درقالب پرسش‌نامه‌ای در دو بخش به 20 نفر از کارشناسان حوزة پژوهش ارائه شدند تا در بخش اول، شاخص‌ها در چهار منظر کارت امتیازی متوازن تعیین شوند و در بخش دوم که با طیف پنج‌مقیاسی فازی طراحی شده بود، میزان اهمیت هر شاخص مشخص شود. شاخص‌هایی که در مناظر فرایندهای داخلی و رشد و یادگیری تعیین شده بودند، به‌عنوان توانمندسازها (ورودی مدل) و شاخص‌های تعیین‌شده در مناظر مالی و مشتری به‌عنوان نتایج (خروجی مدل) درنظر گرفته شدند. روایی ابزار براساس تطابق با مدل لاوشه انجام شد. پس از پیاده‌سازی مدل کارت امتیازی متوازن و تحلیل پوششی داده‌ها؛ هیئت‌های تکواندو، کاراته، شطرنج و دوومیدانی براساس کارایی بالاترین رتبه را به خود اختصاص دادند. ارزیابی متوازن و حفظ تعادل بین جنبه‌های کارت امتیازی متوازن، خطی‌بودن مدل، جامع‌نگری، انعطاف‌پذیری مدل و قدرت تفکیک بالا از مزایای مدل پیشنهادی هستند؛ بنابراین، با توجه به این برتری‌ها، بهره‌گیری از فرایند تبیین‌شده می‌تواند در ارزیابی عملکرد و رتبه‌بندی هیئت‌های ورزشی بسیار کارآمد باشد.