УСПІШНІСТЬ КЕРІВНИКА ВІЙСЬКОВОГО ЗАКЛАДУ ОСВІТИ: ПРОФЕСІЙНИЙ ТА ОСОБИСТІСНИЙ АСПЕКТИ - Сергій МОТИКА (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2023)
У статті розкрито професійний та особистісний аспекти забезпечення успішності керівника військового закладу освіти. Зокрема, зазначається, що успішною можна вважати діяльність, якщо її результати мають необхідну соціальну й особистісну значущість і, загалом, відповідають поставленим діяльнісним цілям. При цьому поняття успішної діяльності та успішної поведінки особистості необхідно розглядати у діалектичній єдності. Розглядаючи проблему успішності особистості керівника військового закладу освіти, можна констатувати, що успішність виявляється (або не виявляється) у системі його професійної діяльності як управлінця. Оскільки успішність (як і неуспішність) особистості значною мірою детермінується специфікою конкретного виду діяльності, в якій зайнята людина, то у цій статті актуалізовано та проаналізовано поняття "управлінська діяльність". Виявлення особливостей управлінської діяльності дозволило перейти безпосередньо до аналізу проблеми професійно-особистісної успішності керівника військового закладу освіти. Аксіоматично цю проблему зумовлено процесами професійного розвитку особистості спеціаліста,при цьому основою розвитку успішної особистості керівника військового закладу освіти є принцип саморозвитку, що передбачає досягнення певного рівня особистісної та професійної самосвідомості. При цьому процес розвитку професійної самосвідомості відбувається у єдності процесів професійної адаптації, професійного саморозвитку та творчої самореалізації особистості керівника у системі управлінської діяльності. Управлінська діяльність через свою трудову специфіку впливає на розвиток особистості фахівця як конструктивно, так і деструктивно. Тому професійно-особистісна успішність керівника, з одного боку, зумовлена її здатністю успішно протистояти професійним деструкціям, а з іншого, - здатністю виробляти конструктивні стратегії професійної поведінки та діяльності.