ПІДГОТОВКА ВИХОВАТЕЛІВ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ: ВЕКТОР ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Г. Бєлєнька (Borys Grinchenko Kyiv Metropolitan University, 2021)
У статті представлено стислий аналіз існуючих концепцій педагогічної освіти, проаналізовано досвід зарубіжних закладів освіти з підготовки педагогів. Окреслено низку вагомих кроків, здійсне- них у 2020 році Міністерством освіти та науки й Академією педагогічних наук України в напрямі узгодження діяльності першої, дошкільної ланки системи освіти з наступною, початковою. Визначені тенденції розвитку сучасної вищої освіти в Україні в умовах євроінтеграції: компе- тентнісної спрямованості, інтегративного підходу до викладання фахових дисциплін, практич- ної зорієнтованості, пріoритетнoстi морально-духовного розвитку педагога, використання в освітньому процесі iннoвацiйних, партнерських, інтерактивних форм роботи зі студентами. Представлено стратегічні вектори підготовки майбутніх вихователів дітей дошкільного віку в Україні: академічна доброчесність, інтеграція змісту навчальних дисциплін, посилення етико- естетичної складової фахової підготовки, практична зорієнтованість навчання, технологі- зація та інформатизація освітнього процесу, спрямованість методів викладання на розвиток лідерських якостей, критичного мислення, відповідальності й самостійності студентів у про- цесі здобуття освіти, готовності до життя в постійно змінюваних умовах соціуму