Yazma Eğitimi Alanında Yapılan Akademik Çalışmaların Eğilimleri (2010 - 2014 Yılları) - Mehmet TOK; Önder POTUR (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2015)
Yazma becerisinin birçok bilişsel işlemleri içerisinde barındırması, süreç içermesi, öğrencinin psikolojik durumu, motivasyon ve tutumu, öğretmenlerin yazma alanındaki konumu vb. unsurlar yazma alanında birçok sorunun yaşanmasını beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, alan yazında yer alan birçok çalışmada, yazma sorunları doğrudan ele alınmış ya da sıkça bu sorunlara değinilmiştir. Yazma alanındaki sorunların çok olması, alanda yapılan çalışmaların önemini bir kat daha arttırmıştır. Bu çalışmada, yazma eğitimi konusunda 2010-2014 yılları arasında yapılan 126 yüksek lisans, 38 doktora tezinin yanı sıra düzenli bir şekilde yayınlanan 16 ulusal ve uluslararası bilimsel dergide yer alan 127 makale taranmıştır. Ele alınan akademik çalışmalar; hedef kitle, ilişkili olduğu alan, kullanılan yöntem ve yazma eğitimindeki eğilimleri bakımından değerlendirilmiştir. Araştırmada meta-analiz yöntemi kullanılmıştır. Yapılan araştırmalarda hedef kitle bakımından en fazla ortaokul öğrencilerinin seçildiği, yazmanın daha çok okuma ve ilk okuma ile ilişkilendirilerek ele alındığı, yöntem olarak nicel araştırmaların (f=152) nitel araştırmalardan (f=114) daha çok tercih edildiği görülmüştür. En çok kullanılan yöntem tarama modeli olurken doktora tezlerinde deneysel çalışmalar ön plana çıkmıştır. Yazma araştırmaları incelendiğinde araştırmacı eğilimlerinin, yazma yöntemleri ve farklı türlerde metin yazmaya yönelik olduğu görülmüştür.