Edytorial: "Jak?" człowieczego ducha - Wit Pasierbek (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Może nieco zadziwić tytuł obecnego numeru "Horyzontów Wychowania": "Jak" człowieczego ducha?, gdyż w swoim sformułowaniu jest trochę niekonwencjonalny. I słusznie, bowiem takie było zamierzenie Redakcji - starać się zwrócić uwagę na to, w jaki sposób ten duch człowieczy, któremu poświęciliśmy cały poprzedni numer czasopisma, realizuje się poprzez wytwór ludzkiego intelektu, ale nie tylko. Okazuje się bowiem, że nie można do końca sprowadzić człowieczego ducha li tylko do subiektywności. On ujawnia się także w rzeczywistości extra nos: w świecie kultury, sztuki, dziejach historii, w nauce, technice i długo by wymieniać. Wszędzie, gdzie dostrzeżemy ślady ludzkiego działania, tam odnajdujemy także jego ducha, który go inspirował i nim kierował, a który żyje. Jednakże trudno go opisać i przedstawić. Tym też trudniej uchwycić jego działanie,bo nie zawsze poznaje się go "po owocach". W jaki sposób człowieczy duch ujawnia siebie? Jaka jest zależność, współzależność ducha człowieka od jego "ja", jego podmiotowości? Czy ów duch ma wpływ na moje jestestwo?