بررسی‌ عوامل‌ مؤثر بر میزان‌ کتابخوانی‌ و مطالعه‌ آزاد دانش‌آموزان‌ متوسطه‌ در استان‌ فارس - محمود بحرانی (Shahid Chamran University of Ahvaz, 2001)
این‌ طرح‌ با هدف‌ گسترش‌ اطلاعات‌ موجود در زمینه‌ عادات‌ کتابخوانی‌ و مطالعه‌ آزاد در جامعه‌ به‌ اجرا درآمده‌ است‌. جامعه‌ آماری‌ این‌ تحقیق‌ را دانش‌آموزان‌ متوسطه‌ استان‌ فارس‌ تشکیل‌ می‌دهند و چارچوب‌ نمونه‌گیری‌ شامل‌ مرکز استان‌ به‌ اضافه‌ پنج‌ شهرستان‌ دیگر بوده‌ است‌ که‌ به‌ طور تصادفی‌ از بین‌ شهرستانهای‌ استان‌ فارس‌ انتخاب‌ شده‌اند. نمونه‌ مورد بررسی‌ متشکل‌ از 3585 دانش‌آموز پایه‌های‌ اول‌ تا سوم‌ متوسطه‌ می‌باشد.    نتایج‌ به‌ دست‌ آمده‌ نشان‌ می‌دهد که‌ در مجموع‌، بخش‌ زیادی‌ از اوقات‌ فراغت‌ دانش‌آموزان‌ در ایام‌ تحصیل‌ بیهوده‌ تلف‌ می‌شود (2/36درصد از کل‌ اوقات‌ فراغت‌)، 8/22درصد از اوقات‌ فراغت‌ روزانه‌ صرف‌ مطالعه‌ درسی‌، 6/17درصد صرف‌ تماشای‌ تلویزیون‌ و تنها 1/1درصد صرف‌ مطالعه‌ غیردرسی‌ می‌شود. به‌ طوری‌ که‌ سرانه‌ مدت‌ مطالعه‌ آزاد دانش‌آموزان‌ متوسطه‌ در روز حدود 5/5 دقیقه‌ است‌. دختران‌ هم‌ از لحاظ‌ مطالعه‌ درسی‌ و هم‌ مطالعه‌ غیردرسی‌ مدت‌ زمان‌ زیادتری‌ را گزارش‌ کرده‌اند.    تحلیل‌ رگرسیون‌ به‌ عمل‌ آمده‌ نشان‌ می‌دهد که‌ پس‌ از جنسیت‌، سرعت‌ مطالعه‌، عضویت‌ در کتابخانه‌های‌ عمومی‌، میزان‌ مطالعه‌ اعضای‌ خانواده‌، میزان‌ برخورداری‌ از کتاب‌ و قصه‌گویی‌ در دوران‌ کودکی‌، معدل‌ درسی‌ و سطح‌ شغلی‌ پدر از متغیرهای‌ مهم‌ و معنی‌دار در زمینه‌ پیش‌ بینی‌ میزان‌ مطالعه‌ آزاد به‌ حساب‌ می‌آیند.