THE DIVERSITY OF THE MOTIVATION CONCEPT - USM ADMIN (Moldova State University, 2014)
DIVERSITATEA CONCEPTULUI DE MOTIVAŢIE O bună parte a problemelor de cercetare cu referire la motivaţie vizează motivaţia elevilor şi rolul profesorului în acest proces. Studiul abordează motivaţia sub aspectul cantităţii şi calităţii, diferenţelor de gen, relaţiei dintre timp şi motivaţie, învăţare şi evaluare etc. Motivaţia şi factorii motivatori se schimbă în raport cu perioada în care trăim. În condiţiile actuale strategia motivării se va baza pe oferirea autonomiei şi a spaţiului personal de dezvoltare a elevului. Relaţia dintre motiva- ţia cadrelor didactice şi realizarea obiectivelor sistemului de învăţământ (realizările elevilor) prezintă motivaţia ca fiind o componentă centrală. Este deja recunoscut faptul că vitalitatea unei organizaţii depinde de motivarea angajaţilor săi. În condiţiile perioadei postmoderne, motivaţia este determinată de conştientizarea şi alegerea provenită de la realita- tea vieţii ce se dovedeşte a fi dinamică şi în schimbare. Indivizii sunt autonomi în a-şi controla acţiunile şi în a-şi crea situaţia. Cuvinte-cheie: motivaţie, cadre didactice, factori motivanţi.