Ters Yüz Öğrenme Uygulamalarında Öğretmen Adaylarının Pedagojik Yeterliklerinin Gelişimi: Bir Eylem Araştırması - Sevim Aşiroğlu (Istanbul Kültür University, 2023)
Bu araştırmada katılımcı öğretmen adaylarının sınıf yönetimi dersinde ters yüz öğrenmeye göre geliştirilen ve uygulanan eylem planları aracılığıyla pedagojik yeterliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. 43 öğretmen adayı, araştırmacı ve geçerlik komitesi araştırmanın katılımcılarını oluşturmuştur. Ters yüz öğrenme modeline (TÖM) dayalı sınıf yönetimi dersinde anlama ve hatırlama seviyesindeki öğrenme çıktılarına yönelik ders anlatım videoları ders öncesinde öğrencilerin kullanımına sunulmuş, yüz yüze ders süresinin tamamında uygulama seviyesi ve üstündeki öğrenme çıktılarına yönelik etkinliklere yer verilmiştir. Yüz yüze etkinliklerde pedagojik yeterliklerin gelişimini amaçlayan; derslik planı tasarlama, örnek sınıf olayı inceleme, sınıf ortamı anısını sınıf yönetimi açısından değerlendirme, sınıfta zamanı ve öğretimi yönetebilme açısından uygun bir ders planı hazırlama ve sınıfta problem çözme yaklaşımlarına uygun örnek olay kurgulama çalışmalarına yer verilmiştir. TÖM uygulamaları boyunca öğretmen adaylarının öğrenme çıktıları aracılığıyla pedagojik yeterlik ve alt boyutlarında gelişim gösterdikleri gözlemlenmiştir.