ZDRAVSTVENI VIDIK DOJENJA PO PRVEM LETU - Simona Rajtar Osredkar (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2023)
Sestava materinega mleka je kompleksna. Vsebuje spremenljivo količino imunsko aktivnih molekul, oligosaharidov, metabolitov, vitaminov in drugih hranilnih snovi ter živih celic. Materino mleko spremeni otrokovo črevesno mikrofloro in s tem otrokov imunski razvoj ter vpliva na pojavljanje in trajanje akutnih okužb. Rezultati raziskav kažejo, da lahko z dolgotrajnim dojenjem preprečimo tudi kronične bolezni. S prispevkom želimo primarnega pediatra seznaniti s prednostmi dojenja po prvem letu otrokove starosti in podati pregled izsledkov aktualne literature o dojenju po prvem letu laktacije.