Procjena osobina nastavnika od strane gluhih i teško nagluhih učenika - Meliha Povlakić-Hadžiefendić (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2021)
Cilj rada bio je utvrditi procjenu osobina nastavnika od strane gluhih i teško nagluhih učenika. Uzorak se sastojao od 94 ispitanika, podijeljenih u dvije skupine. Prvu skupinu činilo je 47 gluhih i teško nagluhih učenika (odnosno 30 gluhih s oštećenjem sluha preko 90 dB i 17 teško nagluhih učenika s oštećenjem sluha od 70 do 90 dB), drugu, kontrolnu grupu činili su 47 čujućih vršnjaka, prosječne starosne dobi 16±1,27 godina. Primijenjen je Upitnik za ispitivanje osobina nastavnika kojim se procjenjuje područja: Autoritativnost, Emotivno pozitivne reakcije, Kooperativnost, Normativnost, Usmjerenost na rješavanja problema i Emotivno negativne reakcije, gdje su se ispitanici izjašnjavali na postavljene tvrdnje. Dobijeni podaci obrađeni su deskriptivnom analizom. Za testiranja postojanosti razlika između učenika s oštećenjem sluha i učenika bez oštećenja primjenjen je t-test za nezavisne uzorke. Nije utvrđena statistički značajna razlika ni na jednom mjerenom području. Radi preciznijeg zaključivanja u vezi procjene osobina nastavnika od stane učenika s oštećenjem sluha, ispitan je međugrupni varijabilitet gluhih, nagluhih i čujućih ispitanika. Utvrđivanjem razlika srednjih vrijednosti na osnovu rezultata post-hock Takijevog testa (Tukey HSD) uočeno je da nagluhi učenici povoljnije percipiraju nastavnike od gluhih učenika i učenika bez oštećenja sluha.