Kadınların Jinekolojik Yakınma Çözümleri, Jinekolojik Kanserlerden Korunma Bilgi ve Davranışları Arasındaki İlişki - Mine Bekar; Hacer Akkoyun (Atatürk University, 2024)
Amaç: Araştırma kadınların jinekolojik yakınma çözümleri, jinekolojik kanserlerden korunma bilgi ve davranışları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırmada örneklemi Kayseri ilinin bir ilçesinde bulunan 104 Kur'an kursuna devam eden 866 kadın oluşturmuştur. Veriler kadınların tanıtıcı, obstetrik ve jinekolojik durumlarını belirleyen sorulardan oluşan kişisel bilgi formu ve Jinekolojik kanserlerden korunma bilgi formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 23.0 programında, ortalama, standart sapma ve yüzdelik dağılımı, Pearson Korelasyon, Ki-Kare (Chi-square), t ve F testi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Jinekolojik yakınma yaşayan kadınların % 40,9'unun yaşadığı jinekolojik yakınmalarını utanma, çekinme, mahremiyet, korku gibi nedenlerle önemsemediği, %60,0'ının vajinal duş yaptığı, %67,9'unun Pap smear testi düzenli olarak yaptırmadığı, %70,2'sinin kendi kendine vulva muayenesini yapmadığı, %67,9'unun jinekolojik sağlığı koruma konusunda, %67,4' ünün ise jinekolojik kanserden korunma konusunda bilgi almadığı ve jinekolojik kanserlerden korunma bilgi puan ortalamasının toplam 50 puan üzerinden 25,27±13,155 puan olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda kadınların jinekolojik yakınma çözümleri, jinekolojik kanserlerden korunma bilgi ve davranışları arasında anlamlı fark bulunduğu (p < 0.05), jinekolojik yakınmalardan ve jinekolojik kanserlerden korunma konusunda bilgi ve danışmanlık gereksinimi olduğu belirlenmiştir.