AFECTAREA OSTEOARTICULARĂ ÎN FIBROZA CHISTICĂ LA COPIL - Dana-Teodora; Ana-Simona Drochioi; Oana Teslariu; Alina Murgu; Ioana Cernescu; Alexandra-Dana Ifrim; Laura Mihaela Trandafir (Amaltea Medical Publishing House, 2016)
Afectarea osteoarticulară din fibroza chistică (FC) este considerată o complicaţie comună a acestei patologii. Prevenţia, recunoaşterea precoce şi tratamentul corect efectuat reprezintă strategiile cele mai eficiente pentru susţinerea sănătăţii osoase la bolnavii cu fibroză chistică. Scopul prezentului studiu a fost reprezentat de evaluarea clinico-paraclinică a bolnavilor diagnosticaţi cu FC aflaţi în evidenţa Clinicii III Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" Iaşi care prezentau şi simptome de afectare osteoarticulară. Rezultatele studiului au condus la concluzia că tratamentul cu vitamina D, calciu şi suplimente cu multiminerale asociat cu regim igieno-dietetic corespunzător şi cu tratamentul de fond al maladiei poate contribui semnificativ la îmbunătăţirea stării de sănătate, determinând şi ameliorarea calităţii vieţii. Totodată, lipsa complianţei la tratament a pacienţilor sau familiilor acestora contribuie semnificativ la instalarea precoce a complicaţiilor, inclusiv a celor osteoarticulare (chiar de la vârsta de 6 ani).