Hemşirelik Alanında Yayınlanan Bilimsel Dergi Makalelerinde E-Kaynakların Kullanımı ve EKaynakların Erişilebilirliğinin Değerlendirilmesi - Zuhal Emlek Sert; Esin Ateş; Ayla Bayık Temel (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2021)
Amaç: Bilimsel yazılarda Tekdüzen Kaynak Bulucu kullanma eğiliminde artış olduğu görülmektedir. Ancak sonderece yararlı bilgi kaynakları olsalar da bu kaynaklar zaman içinde bozulabilir ve erişilemez hale gelebilir. Buçalışmanın amacı, Türk Hemşirelik dergilerindeki (2015-2016) makalelerde e-kaynakların erişilebilirliğini vekullanımını değerlendirmektir.Yöntem: Bu tanımlayıcı çalışmanın verileri, 2017 Ocak ve Mart ayları arasındaki üç aylık bir sürede toplanmıştır.Çalışmanın evrenini, hemşirelik alanında e-kaynak kullanımına izin veren ve ücretsiz olarak erişilebilir tümdergiler (toplam 34) oluşturmaktadır.Bulgular: E-kaynak kullanımının dağılımı, 2015 yılında 492, 2016 yılında da 636 olup, 2016 yılında kullanımda birartış gözlenmiştir. Dergilerde yayınlanan makalelerde kullanılan e-kaynakların erişilebilir olup olmadıklarıincelenmiş olup 2015 yılında 492 e-kaynaktan 203'üne (%41.2), 2016 yılında 636 e-kaynaktan 260'ına (%40.9)erişilemediği görülmüştür.Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre dergilerde yıllara göre e-kaynak kullanımı ve buna paralel erişilememedurumu yıllara göre artma eğilimi göstermektedir. Bilimsel araştırma makalelerinde kaynak gösterilen ekaynaklara erişilememesinden kaynaklı bilgi kaybı düzeyini azaltma sorumluluğu yazarlar, editörler vehakemler tarafından sağlanmalıdır. Yazarlar ise birincil kaynağa ulaşmalı ve atıfta bulundukları e-kaynağınUniform Resource Loader adresini ya da Digital Object Identifier (Dijital Nesne Tanımlayıcı) numarasını eksiksizolarak yazmalı ve mutlaka erişim tarihi güncel olmalıdır.