Ідеї морального та патріотичного виховання в українській педагогічній культурі XVI-XVII ст. - Олена Гапченко (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2012)
Стаття присвячена дослідженню характеру і змісту процесу виховання особистості в українській педагогічній культурі XVI-XVII ст. Акцентується увага на тому, що однією з головних її засад було формування моральної, духовної людини з розвинутим почуттям любові до своєї землі та поваги до національної духовної спадщини. Особливого значення виховання особистості набувало в період культурно-національного відродження XVI-XVII ст.