تأثیر یک دوره تمرینات تناوبی خیلی شدید و تداومی بر تراکم ‏و محتوای معدنی استخوان در رت های بالغ نر - محمد قادری; امیر لطافت کار (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2018)
مقدمه و اهداف با توجه به اهمیت برطرف کردن پوکی استخوان هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرینات تناوبی خیلی شدید و تداومی بر تراکم و محتوای معدنی استخوان در رت بالغ نر بود. مواد و روش ها در تحقیق حاضر از ۲۷ رت‏ بالغ نژاد ویستار با میانگین وزنی (۲۰±۱۹۰) گرم استفاده شد. موشها به سه گروه مساوی تمرینات تناوبی خیلی شدید (۹n=)، تمرینات تداومی (۹n=) و گروه کنترل (۹n=) با رژیم غذایی یکسان تقسیم شدند.۲۴ ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی ۶ هفته‏ای، به دنبال بیهوشی، کشتار نمونه‏ها انجام شد. پروتکل تناوبی خیلی شدید معادل ۹۵ الی ۱۰۰ درصد بیشینه اکسیژن مصرفی بود. جلسه اول تمرین تداومی با شدتی معادل ۸۰ درصد بیشینه اکسیژن مصرفی شروع و هر جلسه یک دقیقه به زمان تمرین و هر هفته یک متر بر ثانیه بر سرعت افزوده میشد. اسـتخوان‏ ران با دقت بیرون آورده شده و در محلول فرمالین قرار گرفت. ارزیابی تراکم استخوان‏ و محتوای معدنی استخوان با روش دگزا در گردن فمور انجام شد. پس از تمرین برای تحلیل داده‏های آنالیز واریانس یکطرفه از آزمون تعقیبی شفه در سطح معناداری ۵/۰ استفاده گردید. یافته ها در عامل تراکم استخوان افزایشِ غیرمعنادار گروه تناوبی خیلی شدید و همچنین کاهش غیرمعنادار گروه تمرینات تداومی نسبت به گروه کنترل و در گروه تناوبی خیلی شدید افزایش معنادار محتوای معدنی استخوان نسبت به گروه تداومی و کنترل مشاهده شد. نتیجه گیری با توجه به اینکه تمرینات تناوبی خیلی شدید افزایش محتوای معدنی استخوانی را به همراه داشته‏است؛ لذا به نظر میرسد این روش تمرینی با رعایت دقیق اصول علمی تمرینی (از قبیل سن، جنس، سابقه فعالیت، دسترسی مناسب به مواد غذایی و غیره) بتواند تاثیر مطلوبی بر افراد در معرض پوکی استخوان داشته باشد.