Profesjonalizm i kultura pedagogiczna pracy nauczycieli - Dariusz Zając (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2021)
W obrębie wielości i różnorodności zagadnień podejmowanych przez subdyscyplinę pedagogiki określaną mianem pedeutologia, wyróżnić można te, które oscylują wokół profesjonalizmu i kultury pedagogicznej pracy reprezentantów tej kategorii społeczno-profesjonalnej, którą stanowią nauczyciele. Niejednokrotnie podkreśla się, że to właśnie nauczyciele mają cechować się wysokim poziomem profesjonalizmu, który jest kształtowany już na etapie edukacji nauczycielskiej, a następnie rozwijany i aktualizowany w trakcie podejmowanej aktywności zawodowej na poszczególnych jej płaszczyznach. Aktywność ta przejawia się między innymi w rozmaitych układach i relacjach międzypodmiotowych, w które wchodzi nauczyciel i które wraz z innymi elementami współkonstytuują jego pedagogiczną kulturę pracy. W artykule ‒ na podstawie analizy literatury przedmiotu i własnych przemyśleń ‒ podjęto próbę określenia zarówno profesjonalizmu nauczycielskiego, jak i kultury pedagogicznej pracy nauczycieli. Celem podjętych rozważań jest określenie istoty tych kategorii, a w jego następstwie ustalenie, że zarówno profesjonalizm, jak i kultura pedagogiczna pracy nauczycieli mają ze sobą wiele wspólnego. Elementem łączącym te kategorie jest między innymi etyka zawodowa nauczycieli.