Diagnoza mężczyzn odbywających karę pozbawienia wolności w zakresie poziomu kompetencji mediacyjnych - Agnieszka Ewa Lewicka-Zelent; Ewa Trojanowska (Maria Curie-Skłodowska University, Lublin, Poland, 2019)
Kompetencje mediacyjne są dyspozycją jednostki pozwalającą jej na konstruktywne rozwiązywanie konfliktów. Warunkują także sprawne psychospołeczne jej funkcjonowanie. Głównym celem badań własnych było ustalenie, które z kompetencji mediacyjnych stanowią dla osób pozbawionych wolności zasoby umożliwiające im znalezienie rozwiązania konfliktu satysfakcjonującego obie strony tej niekorzystnej interakcji społecznej. Grupę badanych osób utworzyło 95 mężczyzn osadzonych w zakładach karnych. Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem Kwestionariusza Kompetencji Mediacyjnych autorstwa A. Lewickiej-Zelent. Uzyskane wyniki badań własnych świadczą o tym, że badane osoby cechują się niskim poziomem kompetencji mediacyjnych. Jednakże najwyższe wyniki uzyskały w zakresie kompetencji udzielania pomocy oraz kompetencji pragmatycznych, co należy wykorzystać w aranżowanych oddziaływaniach resocjalizacyjnych, w których jednocześnie będą minimalizowane posiadane przez nie deficyty w tym zakresie.