دیدگاه استادان دانشگاه علوم پزشکی همدان دربارۀ سلامت و نقش آن در تحقق سبک زندگی اسلامی - Behrouz Shourcheh; Majid Barati; Maryam Afshari (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2021)
سابقه و هدف: سبک زندگی مشخصۀ بارز هویت فرهنگی و اجتماعی هر جامعه‌ای است. اسلام و مفاهیم و آموزه‌های آن خود مقوم و سازندۀ بهترین سبک زندگی است. اگرچه سبک زندگی اسلامی مولد ابعاد مختلف سلامتی است، سلامت یا فقدان آن میتواند از عوامل تسهیل‌کننده یا بازدارندۀ تحقق سبک زندگی اسلامی نیز باشد. بنابراین مطالعۀ حاضر برای تبیین دیدگاه استادان دانشگاه علوم پزشکی همدان دربارۀ سلامت و نقش آن در تحقق سبک زندگی اسلامی اجرا شده است. روش کار: این پژوهش مطالعه‌ای کیفی با رویکرد تحلیل محتوا است. جمع‌آوری دادهها از طریق مصاحبۀ عمیق نیمه‌ساختاریافته با 11 نفر از استادان دانشگاه علوم پزشکی همدان به‌روش نمونه‌گیری مبتنی بر هدف با حداکثر تنوع از نظر سن و وضعیت هیئت علمی صورت گرفت. همۀ مصاحبهها دست‌نویس شد و در پایان با روش تحلیل محتوای قراردادی تجزیه و تحلیل شد. مشارکت‌کنندگان و محققان استحکام و صحت دادهها را تأیید کردند. در این پژوهش همۀ موارد اخلاقی رعایت شده است و مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: تحلیل دادهها به استخراج مفاهیمی اصلی منجر شد که عبارت است از: تأثیر ضعیف سلامت جسمی بر تحقق سبک زندگی اسلامی (درون‌مایۀ فرعی؛ تعاریف متنوع از سلامت جسمی و تأثیرات متناقض سلامت جسمی)، تأثیر مثبت سلامت روانی بر تحقق سبک زندگی اسلامی (درون‌مایۀ فرعی؛ ارتباط قوی سلامت روانی و تأثیر مستقیم سلامت روانی)، تأثیر متقابل سلامت اجتماعی بر تحقق سبک زندگی اسلامی (درون‌مایۀ فرعی؛ تعاریف مختلف از سلامت اجتماعی، تأثیر دوطرفۀ سلامت اجتماعی و نظارت حاکمیت بر بُعد سلامت اجتماعی) و تأثیر تصاعدی سلامت معنوی بر تحقق سبک زندگی اسلامی (درون‌مایۀ فرعی؛ امکان‌پذیر نبودن سبک زندگی اسلامی بدون سلامت معنوی). نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده، سلامت روان انسان مهم‌تر از سلامت جسم او و بیماری روان او مهم‌تر از بیماری جسم است. بنابراین سلامت روانی و معنوی می‌تواند به‌خوبی تحقق سبک زندگی اسلامی را تبیین نماید، هرچند تلاش برای زدودن بیماریهای جسمی در یاری افراد جهت تحقق هرچه بهتر سبک زندگی اسلامی لازم است.   استناد مقاله به این صورت است: Shourcheh B, Barati B, Afshari M. The Views of Hamadan University of Medical Sciences Professors about Health and its Role in Realizing Islamic Lifestyle. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat. 2021;7(1):52-62. https://doi.org/10.22037/jrrh.v7i1.27621