ROLUL ATITUDINILOR ÎN FORMAREA ȘI DIRECŢIONAREA COMPORTAMENTULUI UMAN - USM ADMIN (Moldova State University, 2020)
Atitudinile sunt structurile psihice care ne ajută în orientarea selectivă față de diverse aspecte ale mediului în care trăim. Ele reprezintă concepţii explicite sau implicite cu privire la ceea ce este dezirabil sau indezirabil, nu sunt direct observabile și implică elemente cognitive, afective și comportamentale. Atitudinile sunt un mobil fundamental al compor- tamentului uman şi, deseori, cauza lui directă, iar, în consecinţă, un element central în lanţul determinativ al conduitei omului. Atitudinile determină orientarea comportamentului, îi conferă sens. Iată de ce, cunoaşterea profundă şi multila- terală a fenomenului atitudinilor dezleagă vaste posibilităţi de a înţelege ființa umană și comportamentul său și constituie un instrument important de elucidare a problemelor explorate. Cuvinte-cheie: atitudine, atitudini disfuncționale, comportament, personalitate, strategii de influențare, fenomen complex, experiență.