INTOXICAŢIA ACUTĂ GRAVĂ CU PROPAFENONĂ - ABORDARE DIAGNOSTICĂ ŞI TERAPEUTICĂ - Cristina Iolanda Vivisenco; Coriolan Emil Ulmeanu (Amaltea Medical Publishing House, 2013)
Propafenona este un medicament antiaritmic ce are ca mecanism principal de acţiune blocarea canalelor de sodiu din miocard. Ingestia unei doze toxice de propafenonă determină prin intermediul efectului stabilizator de membrană un tablou clinic deosebit de grav cu răsunet cardiovascular, neurologic şi metabolic, uneori cu potenţial letal. Autorii prezintă cazul unei paciente în vârstă de 13 ani internată pentru tulburare de conducere cardiacă, convulsii şi comă, după ce a ingerat voluntar o doză toxică de propafenonă. Pacienta a fost tratată cu succes cu bicarbonat de sodiu administrat intravenos şi măsuri suportive. Autorii menţionează şi cele mai noi informaţii din literatură privind abordarea terapeutică a intoxicaţiei cu propafenonă.