Caracteristica expresivității intoxicaţiei endogenă la bolnavii de tuberculoză pulmonară în asociere cu toxocaroza - Angela Guila (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
La 53 de pacienți care au prezentat tuberculoză pulmonară în combinație cu toxocarioză, tratați standard antituberculoză, antiparazitar și imunocorrectiv au fost studiați indicatorii de intoxicație endogenă cu aprecierea severității lor. S-a stabilit superioritatea și precizia avansată a metodei propuse în determinarea severității intoxicației endogene. A fost confirmat, că la pacienții cu tuberculoză pulmonară asociată cu toxocaroză, persistă suprimarea numărului de limfocite CD3, activarea limfocitelor CD19, ce cauzează suprimarea parametrilor de testare a NBT. O scădere a severității indiciilor de intoxicație endogenă duce la o îmbunătățire a indicilor limfocitelor CD3, a limfocitelor CD19 și a indiciilor testului NBT