ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МОЛОДШОГО ПЕРСОНАЛУ В НАВЧАЛЬНОМУ ЦЕНТРІ МОРСЬКОЇ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Ілля КУЦЕНКО; Олександр ДІДЕНКО (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2023)
У статті представлено основні характеристики і особливості підготовки молодшого персоналу в навчальному центрі Морської охорони Державної прикордонної служби України в сучасних умовах. З'ясовано, що нині є потреба у вдосконаленні системи підготовки цієї категорії персоналу прикордонного відомства. Це обумовлено євроінтеграційними процесами, зокрема необхідністю урахування в системі професійного навчання військовослужбовців Державної прикордонної служби України вимог Уніфікованої програми підготовки прикордонників та вимог відомчих документів. З огляду на це подано перспективну модель професійної підготовки молодшого персоналу в навчальному центрі Морської охорони. Її розроблено з урахуванням узагальнення багаторічного досвіду підготовки молодших фахівців морських спеціалістів в європейських країнах. Виконання комплексу заходів цієї програми серед іншого дозволить реалізувати модель кар'єрного зростання військовослужбовців Морської охорони прикордонного відомства і забезпечить умови для упорядкування та більш якісного засвоєння навчального матеріалу у чіткій структурно-логічної послідовності з профілюючих морських та спеціальних предметів, а також англійської мови за професійним спрямуванням. Модульна система підготовки персоналу Морської охорони сприятиме формуванню і розвитку практичних навичок, необхідних для самостійного обслуговування та застосування озброєння і технічних засобів кораблів (катерів) Морської охорони в будь-яких умовах обстановки. Реалізація модульної системи дозволить одночасно залучати до практичних занять з курсантами викладачів різних профілів підготовки, а також наблизити практичну підготовку до реальних умов оперативно-службової (бойової) діяльності корабельно-катерного складу загонів Морської охорони. Модульна система підготовки персоналу передбачає чотири модулі. В основу підготовки молодшого персоналу корабельно-катерного складу загонів Морської охорони, починаючи з первинної посади до командира (помічника командира) катеру Морської охорони, пропонується покласти послідовне вивчення профілюючих морських та спеціальних дисциплін, а також англійської мови за професійним спрямуванням, набуття та розвиток практичних навичок, необхідних для виконання обов'язків за посадою та застосування озброєння і технічних засобів кораблів (катерів) Морської охорони в будь-яких умовах обстановки.