Vidění je vědění - ke gnozeologickým aspektům vizualizace - Vladimír Spousta (Czech Pedagogical Society, 2017)
Příspěvek uvádí do problematiky vizualizace jako prostředku funkčního spojení teoretického a empirického a jako prostředku transmise a transformace abstraktního v konkrétní. Ukazuje, jak toto zviditelňování reálných objektů, abstraktních pojmů a jejich vzájemných vazeb vnáší prostřednictvím moderních  komunikačních systémů do života současné společnosti novou kvalitu. Důsledkem globální kognitivní socializace je výrazné posílení významu vizuálií, vizuální gramotnosti a dovednosti zpracovávat informační prameny.