História induktívneho prístupu v prírodovednom vzdelávaní v USA a jeho súčasná reflexia na Slovensku - Michaela Minárechová (Karolinum Press, 2014)
V súčasnej dobe má v prírodovednom vzdelávaní veľké zastúpenie induktívny spôsob vyučovania a učenia sa, pod ktorý spadá aj na Slovensku čoraz viac známa výskumne ladená koncepcia prírodovedného vzdelávania (Inquiry-Based Science Education, IBSE). V príspevku sa snažíme priblížiť a objasniť vznik a vývoj výskumne ladenej koncepcie prírodovedného vzdelávania; od objasnenia pojmu bádanie, jeho podoby v historickom kontexte, postupné začleňovanie do kurikulárnych dokumentov až po jeho súčasnú podobu. Zameriavame sa na americkú históriu prírodovedného vzdelávania, pretože práve v tomto prostredí nachádzame prvé zmienky o bádaní ako vyučovacej metóde.