Zmartwychwstanki w służbie nauce - Joanna Pyszna (Jagiellonian University Press, 2024)
W artykule zaprezentowano sylwetki 13 zmartwychwstanek zasłużonych na polu nauki: s. Jozafaty Bogolubow, s. Urszuli Grzymskiej, s. Eleonory Henschke, s. Teresy Kalkstein, s. M. Deodaty (Teresy) Kunderewicz, s. M. Lucyny Misteckiej, s. Antoniny Pisarskiej, s. M. Ewy Rosier-Siedleckiej, s. Laurenty (Kornelii Marii) Skorskiej, s. M. Izabelli (Wiesławy) Tomaszewskiej, s. M. Euzebii (Anieli) Wójcik, s. M. Gabrieli Zięby oraz s. Barbary Żulińskiej. Wymienione siostry są autorkami wielu specjalistycznych prac z historii, filologii klasycznej, filologii polskiej, teologii, pedagogiki, prawa i architektury, wydanych w formie osobnych publikacji, jako część monografii wieloautorskich lub w postaci artykułów zamieszczonych w polskich i zagranicznych czasopismach naukowych. Wkład sióstr zmartwychwstanek w rozwój nauki jest znaczący i niekwestionowany, co starano się udowodnić w tym artykule. The Sisters of the Resurrection in Service of Science The figures of the thirteen Sisters of the Resurrection, who have merits in science, have been presented in this article: Sr. Jozafata Bogolubow, Sr. Urszula Grzymska, Sr. Eleonora Henschke, Sr. Teresa Kalkstein, Sr. M. Deodata (Teresa) Kunderewicz, Sr. M. Lucyna Mistecka, Sr. Antonina Pisarska, Sr. M. Ewa Rosier-Siedlecka, Sr. Laurenta (Kornelia Maria) Skorska, Sr. M. Izabella (Wiesława) Tomaszewska, Sr. M. Euzebia (Aniela) Wojcik, Sr. M. Gabriela Zięba and Sr. Barbara Żulińska. The afore mentioned are authors of many specialist works from history, classical philology, Polish philology, theology, pedagogics, law and architecture, published as books, chapters of monographs or articles in national and foreign scientific magazines. The contribution of the Sisters of the Resurrection towards the development of science is significant and unquestionable, which the following article attempts to show.