ЗАСТОСУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ КВАЛІМЕТРІЇ У СУЧАСНИХ МОНІТОРИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - I.Ye. Makarenko (Academy of Cognitive and Natural Sciences, 2022)
Розкрито сутність педагогічної кваліметрії, її роль у підвищенні рівня ефективності моніторингових досліджень. Представлено основні теоретичні положення кваліметричного підходу, його принципи. Охарактеризовано педагогічну експертизу, її види. Узагальнено вимоги до експертів. Проаналізовано кваліметричний інструментарій, що представлений шкалою найменувань, шкалою порядку, інтервальною шкалою і шкалою відношень. Зроблено висновок, що застосування кваліметрії у моніторингових дослідженнях дає змогу успішно розв'язувати як часткові завдання вимірювального характеру, так і стратегічні завдання вимірювання якості освітнього процесу порівняно зі стандартом.