آگاهی و باور مادران نخست زا نسبت به سبک زندگی پس از زایمان، تبریز 1392 - مژگان میرغفوروند; مهین کمالی فرد; سکینه محمد علیزاده چرندابی; محمد اصغری جعفرآبادی; فرزانه خدابنده; آمنه منصوری (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: دوران پس از زایمان می تواند سبک زندگی و بهداشت زنان را تحت تأثیر قرار دهد. سبک زندگی پس از زایمان شامل فعالیت فیزیکی، تغذیه و رفتارهای مرتبط با سلامت می باشد. آگاهی زنان از مشکلات و مراقبت های دوران نفاس، آن ها را قادر به پیشگیری از عوارض می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی و باور نسبت به سبک زندگی پس از زایمان و پیش گویی کننده های آن در مادران نخست زای تبریز انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی در سال 1392 بر روی 220 مادر نخست زای بستری در بخش پس از زایمان دو بیمارستان آموزشی- درمانی و یک بیمارستان خصوصی شهر تبریز انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه فردی - اجتماعی، آگاهی و باور مرتبط با سبک زندگی جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 18) و آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و مدل خطی عمومی تک متغیره و چند متغیره انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین ± انحراف معیار نمره آگاهی و باور به ترتیب 9/16±6/72 و 5/12±4/50 از محدوده نمره قابل کسب 100-0 بود. بر اساس مدل خطی عمومی و با تعدیل بر سایر متغیرها، داشتن تحصیلات دانشگاهی و دریافت مراقبت هم از پزشک و هم از مرکز بهداشتی، ارتباط آماری مثبت و معنی داری با نمره آگاهی و متغیر تحصیلات دانشگاهی ارتباط آماری مثبت و معنی داری با نمره باور داشت (015/0=p). نتیجه‌گیری: در مطالعه حاضر میزان آگاهی از سبک زندگی پس از زایمان در حد خوب و نمره باور در حد متوسط بود. سطح تحصیلات زائو و محل دریافت مراقبت‌ های دوران بارداری، متغیرهای مهم تأثیرگذار بر آگاهی و باور مرتبط با سبک زندگی پس از زایمان بودند.