Przynależność do parafii - wspólnoty miłości w nauczaniu Kościoła współczesnego w Polsce - Ryszard Kamiński (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1985)
Parafia jest wspólnotą lokalną Ludu Bożego, która jest pionowo i poziomo zjednoczona z Chrystusem i która tworzy wspólnotę wiary, kultu i miłość. Uczestnictwo w życiu parafii przybiera trzy formy: głoszenia słowo Boże (wspólnota wiary), liturgia (wspólnota kultu) oraz świadectwo miłosierdzia i posługi (wspólnota miłości). Wszystkie te sfery ·życia parafialnego są ze sobą powiązane i wszystkie przyczyniają się do budowania parafii! Wszystko. Ważne jest, aby te różne funkcje spełniał as jak najwięcej parafian iw kolegiach! sposób, który karmi zmysły jedności, chociaż każdy uczestnik zachowuje swoją indywidualną rolę. Ponieważ sytuacja jest różna w różnych parafiach, nie da się podążać za jedną modelu, ale we wszystkich przypadkach należy dążyć do realizacji idei parafii jako wspólnota wspólnot. Wiarygodność parafii zależy nie tylko od tego, w jaki sposób wywiązuje się ze swoich podstawowych obowiązków związanych z nauczaniem i oddawaniem czci, ale przede wszystkim z braterstwa podejście do problemów czy ludzkiej egzystencji. Miłość jest potwierdzeniem autentyczności wiary i kultu zarówno poszczególnych osób, jak i parafii jako całość. Parafia w pełni realizuje się, jeśli jest prawdziwą wspólnotą braterską, zawsze gotowi do ofiarnej miłości i posługi Słowa, Sakramenty i kult. Tylko wspólnota przepełniona duchem miłości może odpowiadają obrazowi Kościoła, jaki wyłonił się z Soboru Watykańskiego II. Przedstawione tu ogólne nauczanie Kościoła zawiera tylko tzw najszersze kierunki funkcjonowania parafialnej wspólnoty braterskiej i partycypacji w tym. Ale nauczanie Kościoła w Polsce, choć oparte na tzw wytyczne C-0uncil, a czasem jedynie ich reprodukcja, zawiera więcej konkretne wskazania właściwe dla polskiej sytuacji. Nasza analiza wykazała że jest jeszcze wiele do zrobienia, zanim parafia stanie się prawdziwą wspólnotą z miłości. Pariishe.s, szczególnie duże, są często anonimowymi ciałami, które nie ułatwić kontakt z ludźmi; jednak taki kontakt jest warunkiem koniecznym o rozwój parafialnej wspólnoty miłości. Aby zaradzić sytuacji jest konieczna modyfikacja struktur parafialnych, organizacja pracy duszpasterskiej a może nawet strategia Kościoła.