ЗБІЛЬШЕННЯ ШАНСІВ РОЗВИТКУ БРОНХОЛЕГЕНЕВОЇ ДИСПЛАЗІЇ У ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ ПІСЛЯ ТРАНСФУЗІЇ ДОНОРСЬКОЇ ЕРИТРОЦИТАРНОЇ МАСИ - V.I. Pokhylko; J.O. Goncharova; G.M. Traverse; S.M. Zvirenko; O.V. Korobka (Bukovynian State Medical University, 2015)
Стаття присвячена вивченню асоціації між проведенням передчасно народженій дитині трансфузії донорської еритроцитарної маси (ДЕМ) та розвитком бронхолегеневої дисплазії (БЛД). Було проведено ретро-спективне когортне дослідження, в яке включено 49 дітей з БЛД та 41 дітей без БЛД, які народились з масою <1500 г. Статистичний аналіз включав простий та множинний логістичний регресійний аналіз. За отриманими результа-тами дослідження частота анемії була достовірно вищою серед дітей з БЛД, ніж серед дітей без БЛД (93,88 % про-ти 48,78 %, ВШ 16,1 (95 % ДІ 4,306-60,191), р<0,001). До-стовірно більша кількість дітей з БЛД, ніж діти без БЛД, потребували проведення гемотрансфузії (77,55 % проти 4,88 %, ВШ 67,36 (95 % ДІ 13,99-324,27), р<0,001). Се-реднє значення кількості проведених гемотрансфузій з пе-рерахунку на одну дитину достовірно між групами дітей не відрізнялось (відповідно 2,23 (95% ДІ 1,75-2,68) та 2,0 (<95% ДІ 2,0-2,0); ВШ 1,13 (95% ДІ 0,502-2,56), р=0,7665). Як у мультиваріантній моделі, яка включала масу тіла при народженні, гестаційний вік, тривалість штучної венти-ляції легень, рівень FiO2, наявність гемодинамічно значу-щої відкритої артеріальної протоки, але без включення постнатальних діагнозів (пізні інфекції та НЕК), так і у моделі з їх включенням, шанси мати БЛД за умови пере-ливання передчасно народженій дитині ДЕМ ще значно підвищувалися (відповідно 445,98 (95% ДІ 12,17-16343,38), р=0,001 та 305,72 (95% ДІ 6,81-13716,7), р=0,003).