بررسی‌ انگیزه‌ها، اهداف‌، و منابع‌ اطلاعاتی‌ مورد استفاده‌ متخصصان‌ شرکت‌ توسعه‌ نیشکر و صنایع‌ جانبی‌ استان‌ خوزستان‌ و بررسی‌ مشکلات‌ آنان‌ در دسترسی‌ به‌ اطلاعات‌ مورد نیازشان‌ - زاهد بیگدلی; ناهید یوسف‌ آقلی‌ (Shahid Chamran University of Ahvaz, 2005)
هدف‌ پژوهش‌ حاضر شناخت‌ انگیزه‌ها، اهداف‌ و منابع‌ اطلاعاتی‌ مورد استفاده‌ متخصصان‌ شاغل‌ در شرکت‌ توسعه‌ نیشکر و صنایع‌ جانبی‌ استان‌ خوزستان‌، و همچنین‌ شناخت‌ شیوه‌های‌ کسب‌ اطلاعات‌ و موانع‌ و مشکلات‌ متخصصان‌ در دستیابی‌ به‌ اطلاعات‌ است‌. نوع‌ تحقیق‌ توصیفی‌ و روش‌ آن‌ پیمایشی‌ است‌. برای‌ گردآوری‌ اطلاعات‌ پرسشنامه‌ای‌ با 28 سؤال‌ بین‌ متخصصان‌ سطوح‌ مختلف‌ تحصیلی‌ (دکترا، کارشناسی‌ ارشد، کارشناسی‌) شاغل‌ در واحدهای‌ هشتگانه‌ شرکت‌ توسعه‌ نیشکر و صنایع‌ جانبی‌ استان‌ خوزستان‌ توزیع‌ شد. از تعداد 250 پرسشنامه‌ توزیع‌ شده‌، 158 پرسشنامه‌ (63/2 درصد) به‌ طور کامل‌ تکمیل‌ و برگردانده‌ شد که‌ در تجزیه‌ و تحلیل‌ داده‌ها مورد استفاده‌ قرار گرفتند. نتایج‌ تحقیق‌ نشان‌ داد که‌ متخصصان‌ واحدهای‌ مختلف‌ از نظر استفاده‌ از منابع‌ اطلاعاتی‌ و از نظر رفتار اطلاع‌یابی‌ تفاوت‌ معنی‌داری‌ دارند. این‌ تحقیق‌ همچنین‌ نشان‌ داد که‌ انگیزه‌ متخصصان‌ از جستجوی‌ اطلاعات‌، ارتقاء سطح‌ علمی‌ و دانش‌ تخصصی‌ و استفاده‌ از تکنولوژیهای‌ نوین‌ برای‌ پیشرفت‌ شغلی‌، روزآمد کردن‌ اطلاعات‌ شخصی‌ و افزایش‌ معلومات‌ عمومی‌ بوده‌ است‌. بیشترین‌ موضوعات‌ مورد مطالعه‌ متخصصان‌ مربوط‌ به‌ آثار و نوشته‌های‌ کشاورزی‌، حسابداری‌، عمران‌ و برق‌ است‌. میزان‌ مطالعه‌ متخصصان‌ در حد متوسط‌ است‌، و در استفاده‌ از منابع‌ اطلاعاتی‌: کتاب‌ فارسی‌، مجله‌ فارسی‌، کتاب‌ لاتین‌، اسناد و گزارشها به‌ ترتیب‌ بیشتر از سایر منابع‌ اطلاعاتی‌ و نقشه‌ها، مجلات‌ لاتین‌، پایان‌نامه‌ها، لوحهای‌ فشرده‌ و دیسکتها کمتر از سایر منابع‌ مورد استفاده‌ قرار می‌گیرند. در استفاده‌ از روشهای‌ غیررسمی‌ کسب‌ اطلاعات‌، مشاوره‌ با دوستان‌ و آشنایان‌، شرکت‌ در همایشها و سخنرانیها و پس‌ از آن‌ از میان‌ روشهای‌ رسمی‌ کسب‌ اطلاعات‌، کتابخانه‌ شخصی‌ و مرکز اطلاعات‌ علمی‌ و فنی‌ نیشکر در اولویت‌ قراردارند. در حالی‌ که‌ بانکهای‌ اطلاعات‌ کشاورزی‌ کمترین‌ استفاده‌ را داشته‌ است‌، طولانی‌ بودن‌ ساعات‌ کار شرکت‌، بعد مسافت‌ بین‌ محل‌ کار تا مرکز اطلاعات‌ علمی‌ و فنی‌ و کمبود وقت‌ از مهمترین‌ موانع‌ دستیابی‌ متخصصان‌ به‌ اطلاعات‌ موجود در این‌ مرکز ذکر شده‌ است‌.