ارائه مدل مناسب مدیریت چند فرهنگی در مدارس ابتدایی ایران - سید احمد پورموسوی; بیژن عبدالهی; عبدالرحیم نوه ابراهیم; حسین عباسیان (Shahid Chamran University of Ahvaz, 2020)
پژوهش حاضر کاربردی و هدف آن ارائه‌ی مدل مدیریت چندفرهنگی در مدارس ابتدایی ایران است پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون انجام شد. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیـه منابع مکتوب مربـوط بـه مدیریت و آموزش‌وپرورش چندفرهنگی در پایگاه‌های علمی معتبر، شامل 3201 اثر بود که بر مبنای شاخص CASP و با اشباع نظری، درنهایت 50 اثر به‌عنوان نمونه انتخاب شد و خبرگان حوزه‌ی علوم تربیتی در مدارس و دانشگاه فرهنگیان بودند که در نهایت 12 نفـر به روش در دسترس و به‌صورت هدفمند انتخاب شد. روش تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، تحلیل مضمون و شبکه‌ی مضامین بود. نتایج پژوهش نشان داد، ویژگی‌های مدرسه چند فرهنگی شامل: خط‌مشی و استراتژی، برنامه‌های چند فرهنگی، افراد با فرهنگ متنوع، فرآیندها با رویکرد چندفرهنگی و محیط متنوع فرهنگی است. ویژگی‌های مدیر مدرسه شامل: ویژگی‌های شخصیتی فراقومی، صلاحیت‌های حرفه‌ای چندفرهنگی و مهارت‌های رهبری چند فرهنگی است و نقش ذینفعان مدرسه شامل: نقش معلمان، نقش دانش آموزان و نقش اولیاء و جامعه (پرسش سوم) است. این مؤلفه‌ها همراه با 44 مقوله مرتبط با هر مؤلفه در قالب یک مدل ارائه گردید. با اعمال نظرات خبرگان، با توجه به مقادیر CVR (بالای 75 درصد) و درصد توافق بین دو کدگذار (93 درصد) مقدار میانگین عددی قضاوت‌ها (مساوی یا بیشتر از 5/1) اعتبار مدل مورد تأیید قرار گرفت.