Застосування масажу при бронхо-легеневих захворюваннях у дітей - Natalia Ivasik; Liudmyla Levytska (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті подано аналіз застосування масажу як засобу фізичної реабілітації в дітей із бронхо- легеневими захворюваннями. Основна мета масажу при бронхо- легеневих захворюваннях - урівноваження основних нервових процесів у ЦНС, покращення дренажної функції бронхів і всього дихального апарату, ліквідації бронхоспазму (за наявності), покращення вентиляції легень, нормалізація тонусу дихальних мʼязів, збільшення еластичності й рухливості грудної клітки, запобігання ускладненням, посилення дії медикаментозних засобів і збільшення періоду ремісії для хронічних захворювань. Мета статті - проаналізувати особливості застосування масажу в дітей при бронхо-легеневих захворюваннях. Методи дослідження - аналіз, узагальнення, систематизація та порівняння відомостей науково- методичної літератури з питань масажу при бронхо-легеневих захворюваннях. Лікувальний масаж застосовується на всіх етапах реабілітації дітей із бронхо-легеневими захворюваннями. Методика масажу залежить від захворювання, його періоду й індивідуальних особливостей пацієнта. Перевагу надають методикам класичного та сегментарно-рефлекторного масажів, часто виконуючи їх у дренажному положенні. В усіх методиках наголошено на масажі грудної клітки чи легеневих меридіанах (при точковому масажі), проте проаналізовані методики відрізняються рекомендаціями щодо вихідних положень (сидячи, лежачи на спині, лежачи на животі, у дренажному полододатково до грудної клітки підлягають масажу (ділянки носа й носо-губного трикутника; кінцівки; непрямого масажу діафрагми та серця).