Türkiye'de hemşirelik öğrencileri kongrelerinde sunulan bildiri özellikleri 2000- 2011 - Renginar Öztürk-dönmez; Ayla Bayık-temel (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2014)
Amaç: Bu araştırma, Hemşirelik Öğrencileri Kongreleri'nde sunulan bildirilerin makale ve yazar özelliklerini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Bu tanımlayıcı araştırmada veriler, Aralık 2011-Nisan 2012 tarihleri arasında toplandı. Ülkemizde, Hemşirelik öğrencileri bilimsel toplantısı ilk olarak 2000 yılında Hemşirelik Öğrencileri Sempozyumu olarak başlamıştır ve 2011 yılına kadar toplam 10 Hemşirelik Öğrencileri Kongre'si düzenlenmiştir. Bu araştırmada, kongrelerde sunulan toplam 2776 bildiri, makale ve yazar özellikleri açısından incelendi. Veriler, SPSS 17,0 paket programı kullanılarak, sayı ve yüzde ile değerlendirildi. Bulgular: Bildirilerin %61,2'sinin sağlık yüksekokulları tarafından gönderildiği, %89,3'ünün poster biçiminde sunulduğu, tamamına yakınının %91,1 öğrenci ve öğretim elemanı tarafından birlikte hazırlandığı, %52,2'sinin toplumsal sağlık konuları ile ilgili olduğu belirlendi. Bildirilerin %86,0'sının araştırma tasarımında olduğu ve bu araştırmaların % 87,9'unun tanımlayıcı tipte olduğu, örneklemin %43,6'sını hemşire öğrencilerin oluşturduğu, %40,6'sının hemşirelik okul/fakültelerinde yürütüldüğü saptandı. Bildirilerin %68,4'ünde etik açıklamalar ve %76,0'sında kullanılan istatistik yöntemler belirtilmişti. Sonuç: Hemşirelik öğrencileri kongrelerinde sunulan bildiri sayısının yıllara göre arttığı, tanımlayıcı türde hazırlandığı ve örneklemin çoğunlukla hemşire öğrencilerden oluştuğu sonucuna varıldı