Уніфікована програма базового рівня для підготовки фахівців з охорони кордону країн Європейського Союзу - Andrii Balendr (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2018)
У статті автором охарактеризована уніфікована програма базового рівня для підготовки фахівців з охорони кордону країн Європейського Союзу (далі - УПП). Українське прикордонне відомство активно впроваджує УПП в систему підготовки українських фахівців з охорони кордону в своїх відомчих закладах освіти. УПП для підготовки прикордонників складається із Загального розділу і модулів: «Повітряний кордон», «Сухопутний кордон» і «Морський кордон». Ця програма підготовки сприяє взаємодії між співробітниками прикордонних служб країн ЄС пропонуючи уніфікований стандарт базової підготовки, що повинно допомогти прикордонникам усіх країн ЄС і країн, з якими підписані робочі домовленості, виконувати свої функції на високому професійному рівні, з повагою та шанобливим ставленням до людської гідності. Автором було проведено аналіз можливості використання цього досвіду з метою його впровадження в систему професійної підготовки персоналу прикордонного відомства України.