Rozwój kompetencji zawodowych w procesie pracy - Stefan M. Kwiatkowski (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2016)
W artykule przedstawiono koncepcję opisu etapów drogi zawodowej (rozwój, stabilizacja, regres) za pomocą stanu wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych pracowników. Przyjęto, że etap jest zmienną zależną, a aspiracje, wielkość przedsiębiorstwa (liczba pracowników), rodzaj stosowanych technologii, kondycja ekonomiczna i świadomość edukacyjna pracodawcy tworzą układ zmiennych niezależnych. Zmienne i występujące między nimi relacje zostały scharakteryzowane i opatrzone komentarzem. Wskazano także na możliwości rozbudowywania przedstawionej koncepcji.