Ecocardiografia Speckle Tracking - direcții de aplicare în cardiopatia ischemică. - Galina Sorici; Lucia Ciobanu; Ion Popovici (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Speckle tracking este o metodă nouă în ecocadiografie, ce se bazează pe evaluarea deformării miocardului și reprezintă un marker surogat fidel în evaluarea contractilității, ținând cont de structura și mecanica complicată a miocardului. Imaginile strain permit depistarea disfuncției cardiace în etape subclinice în mai multe patologii: cardiotoxicitatea la pacienții oncologici, diabetul zaharat, valvulopatiile asimptomatice cu fracție de ejecție a ventriculului stâng normală, cardiopatii cu hipertrofie miocardică; este metoda perfectă de evaluare a insuficienței cardiace cu fracție de ejecție păstrată sau moderat scăzută, oferind și informații prognostice importante. Rezultate promițătoare par a fi în cardiopatia ischemică, în special pentru selectarea pacienților cu sindroame coronariene acute fără elevarea segmentului ST cu patologie coronariană obstructivă, însă până la moment, lipsesc algoritme clare de implementare a ecografiei speckle tracking în practica clinică de zi cu zi.