Uegzotycznianie dydaktyki akademickiej - Jarosław Jendza (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2019)
Tekst stanowi próbę odpowiedzi na artykuł Joanny Rutkowiak pt. Rancière'owskie interpretacje emancypacyjne: doświadczanie pracy akademickiej w uczelniach niepublicznych na ziemi warmińsko-mazurskiej. Autor, posługując się metaforami Bourdieu uegzotyczniania i udomawiania, konstatuje, iż podejście Rutkowiak można określić jako uegzotycznianie udmowionego w odniesieniu do praktyk dydaktycznych realizowanych w obrębie szkolnictwa wyższego.