Метаболічний синдром як вагомий фактор під час розробки концепціїфізичної реабілітації для осіб після холецистектомії - Nataliya Golod (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2024)
аАктуальність. Із погляду реабілітаційного прогнозу пацієнтів після лапароскопічної холецистектомії (ЛХЦ) важливо переглянути потенційні довгострокові негативні наслідки видалення жовчного міхура (ЖМ), особливо пов'язаний із цим ризик подальшого метаболічного синдрому МС. Мета дослідження - здійснити синтез та аналіз наукової літератури, який вивчає ризики МС в осіб після ЛХЦ і визначити, чи є фактори ризику МС після ЛХЦ на довготривалому етапі реабілітації в осіб, які перебували в санаторно-курортному комплексі «Моршинкурорт».  Методи. Проведено синтез наукових джерел, ретроспективний аналіз 100 медичних карт осіб після ЛХЦ, які перебували на реабілітації в санаторно-курортному комплексі «Моршинкурорт». Критерії включення - карти осіб після ЛХЦ від одного місяця до одного року після втручання. Рандомізація, засліплення оцінювачів. Досліджувані показники - тригліцериди (од. л.), рівень глюкози в плазмі крові натще (ммоль/л), систолічний артеріальний тиск (мм. рт. ст.), діастолічний артеріальний тиск (мм. рт. ст.).  Результати. ЛХЦ має великі прогностичні ризики МС, раку кишківника, серцево-судинних захворювань, дисбактеріозу, запалення підшлункової залози. Установлено, що холецистектомія (ХЦ) значно підвищує ризик розвитку МС. Аналіз медичних карт виявив три наявні критерії факторів наявності МС в осіб, які перебували на санаторно-курортному лікуванні: тригліцериди (2,10 ± 0,30, ммоль/л) - вище ніж 1,7; глюкоза в крові натще (6,20 ± 0,56, ммоль/л) - вище ніж 5,6; підвищені рівні артеріального тиску (систолічного та діастолічного).  Висновки. В осіб на довготривалих етапах реабілітації виявлені ознаки МС. Оцінка наявності в пацієнтів після ХЦ модифікованих факторів ризику МС під час планування індивідуальних реабілітаційних програм повинна бути обов'язковою.