Origen i reconstrucció paleoambiental dels jaciments d'icnites de Titanosaure de Fumanya - Josep Marmi (Universitat Autònoma de Barcelona, 2016)
Els jaciments de Fumanya (Berguedà) han estat tristament notícia degut a l'esllavissada del passat 10 de maig de 2016, que ha suposat una gran pèrdua patrimonial, científica i turística. Es tracta d'una basta superfície de roca on es poden observar milers de petjades de titanosaure juntament amb restes vegetals corresponents a palmeres i coníferes extingides. Aquests jaciments representen la base de la Formació Tremp, que registra l'evolució dels ambients transicionals-continentals del nord-est d'Ibèria al llarg dels darrers sis milions d'anys de l'era mesozoica. L'estudi de les petjades de titanosaure i dels fòssils de plantes ha permès conèixer aspectes interessants sobre l'ambient on vivien aquests dinosaures gegantescos i de la seva paleoecologia. A partir d'aquestes dades podem imaginar que els titanosaures caminaven per planes fangoses inundades i que es concentraven als marges de llacs d'aigua dolça on possiblement s'alimentaven de fulles de falgueres i palmeres o brots de coníferes arbustives. La presència d'alguns rastres paral·lels demostraria que aquests animals tenien un cert comportament social.