HEMŞİRELERİN ÖZELLEŞTİRMELERE İLİŞKİN ALGI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ - Arzu Kader Harmancı; Aytolan Yıldırım (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2012)
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin sağlık hizmetlerinde özelleştirmeuygulamalarına ilişkin algılarını belirlemek üzere bir ölçek geliştirmek amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Metodolojik bir çalışmadır. Meslek örgütüne üye, İstanbul'da, kamuda çalışan hemşirelerin oluşturduğu örneklem grubundan uygun şeklide doldurulup geri toplanan 460 anket değerlendirilmeye alınmıştır. Ölçeğin değerlendirilmesinde kapsam geçerliği, yapıgeçerliği, iç tutarlık analizi ve algı puan ortalamaları kullanılmıştır. Bulgular: Ölçeğin kapsam geçerlik indeksi, genel özelleştirme, sağlıkta özelleştirme ve özelleştirmelerin hemşireliğe etkisi alt boyutlarında sırasıyla 0,88; 0,84 ve 0,96 olarak bulunmuştur. Ölçeğin madde toplam puan korelasyonları 0,41-0,75 arasında ve Cronbach _ güvenirlik katsayısı 0,95, alt boyutlarda ise sırasıyla 0,82, 0,89, 0,92olarak 0,70'den yüksek ve güvenilir bulunmuştur. Yapı geçerliği başlığında doğrulayıcı faktör analizi yapılmış, üç faktörlü ölçek yapısıdoğrulanmış ve faktör yükü 0,40'ın altında olan maddeler çıkarılmıştır. Uyum iyiliği istatistiklerinde, ölçeğin uyumunun iyi olduğu bulunmuştur. Ölçek toplam puan ortalaması 2,16±0,57'dir. Alt ölçeklerinortalaması sırasıyla; genel özelleştirme, 2,20±0,66; sağlıkta özelleştirme, 2,10±0,59 ve özelleştirmelerin hemşireliğe etkisi 2,21±0,65'tir. Sonuç: Bu çalışmaya göre hemşireler özelleştirme uygulamalarını,genel özelleştirmeleri, sağlıkta özelleştirmeleri ve özelleştirmelerinhemşireliğe etkisini olumsuz algılamaktadırlar. Bu çalışmada geliştirilen ölçek geçerli ve güvenilirdir. Sağlık hizmetlerinde farklı örneklem gruplarında kullanılması önerilir