IMPLICAREA MATERNOLOGIEI ÎN PATOLOGIA FUNCŢIONALĂ DIGESTIVĂ LA SUGAR - Daniela Marincaş; Simina Angelescu; Coriolan Ulmeanu (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Patologia funcţională digestivă a copilului în primul an de viaţă este frecvent întâlnită în practica medicală şi este dificil de gestionat, diagnosticat şi tratat. În abordarea medicală actuală generală nu se tratează mama şi copilul în primul an după naştere ca o unitate biologică. Astfel, poate scăpa posibilitatea unei conexiuni între tulburările gastrointestinale funcţionale (TGIF) şi afectarea relaţiei emoţionale mamă-copil, rezultând deseori eşec terapeutic. O abordare din această perspectivă a problemei o are maternologia, ramură nouă a medicinei, aflată la graniţa între mai multe discipline medicale şi psihologie. Această ştiinţă s-a născut plecând de la ipoteza că majoritatea "handicapurilor" provin de la o dificultate relaţională între mamă şi sugarul ei. Maternologia propune un demers terapeutic specific ce integrează suferinţa copilului din perspectiva relaţiei emoţionale a cuplului mamă-copil. Prin diagnosticul şi tratamentul unităţii biologice mamă-copil, se oferă o nouă perspectivă în ceea ce priveşte abordarea suferinţelor funcţionale ale sugarului.