Rodzice a kościelna posługa nauczania - Henryk Stawniak (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1994)
Obchody Międzynarodowego Roku Rodziny dają dobrą okazję, by wejść głębiej znajomość podstawowych wartości małżeństwa i rodziny, a także praw i zobowiązań rodzicielskich. Korzystając z okazji, artykuł bierze pod uwagę głoszenia Słowa Bożego, katechezy, działalności misyjnej Kościół, edukacja katolicka i wreszcie udział w przygotowaniu programów środków masowego przekazu i odpowiedzialnego korzystania z nich. Punktem wyjścia jest poznanie nadrzędnej roli rodziców, wynikającej z refleksji o pełne uczestnictwo w apostolstwie. Dodatkowo możliwość udziału rodziców w funkcja w nauczaniu zależy od otwartości duszpasterzy na współpracę.