بررسی مقایسه ای تأثیر سیاه دانه با مفنامیک اسید بر خونریزی قاعدگی در دانشجویان مبتلا به دیسمنوره اولیه - فرزانه جعفرنژاد; فاطمه مهنی زاده فلاحیه; حسن رخشنده; محمد تقی شاکری (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: سیاه دانه از جمله گیاهانی است که به طور سنتی در درمان قاعدگی دردناک کاربرد دارد، ولی تأثیر این گیاه بر میزان خونریزی قاعدگی گزارش نشده است، لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه تأثیر سیاه دانه و مفنامیک اسید بر میزان خونریزی قاعدگی انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1393 بر روی 70 نفر از دانشجویان مبتلا به دیسمنوره اولیه ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. افراد به طور تصادفی در گروه مفنامیک اسید و سیاه دانه قرار گرفتند. تحقیق طی دو مرحله صورت گرفت. ابتدا تمامی دانشجویان برای دو سیکل از نظر میزان خونریزی پیگیری شدند. سپس به هرکدام از واحدهای پژوهش به طور تصادفی برای دو سیکل متوالی کپسول مفنامیک اسید و یا کپسول سیاه دانه داده شد. به منظور سنجش میزان خونریزی قاعدگی از چارت هیگام استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های تی‌مستقل و فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین میزان خونریزی در گروه سیاه دانه قبل از مداخله 85/37±20/85 سی‌سی بود که در سیکل اول درمان به 2/34±62/85 و در سیکل دوم درمان به 81/31±77/85 افزایش یافت. در گروه مفنامیک اسید میانگین میزان خونریزی قبل از مداخله 31/38±77/83 بود که در سیکل اول درمان به 66/32±05/78 و در سیکل دوم درمان به 71/29±85/76 کاهش یافت. به طور کلی دو گروه از نظر میزان خونریزی در سیکل اول و دوم درمان تفاوت آماری معنی داری نداشتند (05/0>p). نتیجه‌گیری: مصرف سیاه دانه می تواند باعث افزایش میزان خونریزی قاعدگی شود، اما این افزایش تفاوت آماری معنی داری با مصرف مفنامیک اسید ندارد.