Усвідомлений ризик в іграх дітей старшого дошкільного віку - Катерина Крутій; Марія Замелюк; Ірина Деснова (Hryhorii Skovoroda University in Pereiaslav, 2023)
Мета дослідження. Актуальність дослідження зумовлена потребами суспільства у безпеці дітей у всіх сферах, у тому числі й у ситуаціях, пов'язаних з грою. Статистика ряду країн показує, що більшість травм, пов'язаних з іграми дітей (результат падінь або забоїв від гойдалок, падінь з гірок і дитячих «скелелазів») не завдають серйозної шкоди здоров'ю. Водночас серйозні травми, що призводять до інвалідності та навіть смерті на дитячих майданчиках, трапляються вкрай рідко. Природне прагнення до ризику дозволить дітям дошкільного віку освоїти таку ігрову форму, в якій навіть у поролоновому коконі є ризик отримати травму. Методи та матеріали. У процесі дослідження використовувалися такі методи: 1) теоретичний: аналіз, узагальнення психолого-педагогічної та методичної літератури, індукція, дедукція; (2) емпіричні: спостереження, бесіди; (3) педагогічний експеримент; (4) методи математичної статистики. Результати. Залучення до ризикованої гри дає дітям можливість отримати доступ до ризику та керувати ситуаціями. Навіть дуже маленькі діти ризикують, що, у свою чергу, призводить до нового досвіду навчання, такого як ходьба, біг, скелелазіння та їзда на велосипеді. Кожна з цих видів діяльності пов'язана з деякими ризиками, але вони необхідні для розвитку дітей. Ризикована гра дозволяє дітям розширювати свої межі та навчатися життєвим навичкам. Висновки. Дослідження показало, що ризик сприймається по-різному в залежності від реакції батьків на ризиковані ігри та поведінки дітей, коли вони в них беруть участь. Батьки зосереджувалися на навчанні безпеки та ризику, тоді як їхні діти поводилися так само, батьки приділяли увагу дисципліні, втрачаючи з уваги безпеку. Це свідчить про те, що батьки по-різному реагують на ризиковані ігри дошкільнят. Розроблено та апробовано систему роботи з апробації методики використання ігор (ігри з висотою, ігри зі швидкістю та ігри з перекиданнями) на свіжому повітрі як засобу подолання страху у дітей старшого дошкільного віку. Результати пілотного дослідження довели ефективність гри на ризик (довільна форма гри, яка пов'язана з благополуччям, привабливістю та фізичною активністю дітей дошкільного віку).