Історія виникнення й створення української народної ляльки та її виховні можливості - Галина Сігінішина; Галина Абрамович (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті розглянуто, як виникла і створювалась українська народна лялька взагалі та лялька-мотанка зокрема, розглянуто різні класифікації ляльок: за матеріалом, з якого виготовлені, за призначенням, за способом виготовлення. Вказано на пластичні, орнаментальні, образні ознаки ляльок. Висвітлено роль ляльки в українських обрядах, вплив української народної ляльки на розвиток і виховання дітей та відновлення звʼязку з минулими поколіннями. Показано спосіб виготовлення різних видів ляльок, зокрема, вузлової ляльки та ляльки з трави.