Absolventi středních odborných škol a jejich přechod na trh práce - Jana Trhlíková (Charles University, 2019)
Příspěvek se zabývá vybranými aspekty přechodu absolventů středních odborných škol na trh práce. Zaměřuje se přitom na srovnání absolventů učebních a maturitních oborů středních odborných škol v období tří let od ukončení střední školy. Cílem příspěvku je informovat o výsledcích průzkumu absolventů středních odborných škol, který byl realizován v roce 2018 na vzorku cca 1000 respondentů v Národním ústavu pro vzdělávání jako významná zpětná vazba o přechodu absolventů na trh práce. Metody výzkumu: Výzkumné šetření je koncipováno jako longitudinální kvantitativní dotazníkové šetření. II. etapa, která je předmětem tohoto článku, se zaměřila zejména na úspěšnost přechodu na trh práce a uplatnění ve vystudovaném oboru. Výsledky přinášejí informace o refl exi vzdělávací a profesní dráhy absolventů odborných škol, zejména umožňují srovnání spokojenosti a uplatnění absolventů učebních a maturitních oborů. Závěry výzkumného šetření umožňují identifi kovat problémy, potřeby a bariéry v rámci kariérové volby, slabá místa ve vzdělání z pohledu absolventů, jejich připravenost pro trh práce i terciární vzdělávání.